Τι κάνω αν μου κλέψουν το αυτοκίνητο

Τι κάνω αν μου κλέψουν το αυτοκίνητο

Πέσατε θύμα κλοπής αυτοκινήτου; Σας έκλεψαν το αυτοκίνητο; Πήγατε να το πάρετε από εκεί που το είχατε παρκάρει και το αυτοκίνητό σας έλειπε; Δυστυχώς κλοπές αυτοκινήτων συμβαίνουν κάθε μέρα, οπότε πρέπει να δείξετε ψυχραιμία. Ο πανικός δε βοηθάει. Τώρα πρέπει να κάνετε τις κατάλληλες κινήσεις άμεσα και κυρίως να έχετε φροντίσει να λάβετε τις κατάλληλες ασφαλιστικές καλύψεις, ανάλογα με την κατάσταση του οχήματός σας, ώστε να αποζημιωθείτε.

Τι καλύψεις πρέπει να έχει το ασφαλιστήριο μου;

Όταν διαμορφώνετε το ασφαλιστήριο του αυτοκινήτου σας, συμπεριλάβετε την ασφάλιση μερικής και ολικής κλοπής. Μόνο έτσι θα καλυφθείτε στην περίπτωση που το όχημά σας κλαπεί.

Τι κάνω σε περίπτωση κλοπής;

Αν πέσετε θύμα κλοπής, κινηθείτε άμεσα καθώς οι πρώτες ώρες είναι οι πιο σημαντικές για την ανεύρεσή του οχήματός σας.

Κάνετε μήνυση κατά αγνώστου στην πλησιέστερη αστυνομική αρχή και δηλώστε την κλοπή προκειμένου να ξεκινήσουν οι έρευνες - θα δοθεί σήμα στα περιπολικά της περιοχής για να εντοπίσουν το κλεμμένο όχημα και όσο πιο κοντά βρίσκεται, τόσο καλύτερα.

Ενημερώστε τον ασφαλιστικό σας σύμβουλο για την κλοπή ή απευθείας την ασφαλιστική σας εταιρία.

Πότε θα πάρω αποζημίωση για την κλοπή του αυτοκινήτου μου;

Εάν έχετε ασφαλιστεί για ολική κλοπή και το αυτοκίνητο σας δε βρεθεί μέσα στους επόμενους 3 μήνες (το σύνηθες διάστημα των περισσότερων ασφαλιστικών) από την ημερομηνία κλοπής του, η ασφαλιστική σας εταιρεία υποχρεούται να σας αποζημιώσει.

Εάν το αυτοκίνητο σας βρεθεί μέσα στο παραπάνω χρονικό διάστημα, και έχετε ασφαλιστεί για μερική κλοπή, τότε θα πάρετε αποζημίωση για τυχόν υλικές ζημιές που θα έχουν προκληθεί.

Τι πρέπει να προσέξετε

Σε αντίθεση με το παρελθόν, τα ακριβά αυτοκίνητα δεν είναι πλέον τα πρώτα στη λίστα των κλοπιμαίων.

Αντίθετα, οι κλέφτες βάζουν πλέον περισσότερο στο στόχαστρό τους τα μικρά και μεσαία αυτοκίνητα καθώς είναι πιο εύκολη η μεταπώλησή τους.  Οπότε αν είστε ιδιοκτήτες ενός τέτοιου αυτοκινήτου, δηλαδή ανήκετε στη συντριπτική πλειοψηφία του συνόλου των οδηγών, πρέπει να είστε έτοιμοι και για το ενδεχόμενο κλοπής.

 

Δείτε ακόμα

Δικαιολογητικά για αποζημίωση κλοπής αυτοκινήτου

Συχνές ερωτήσεις για την ασφάλεια αυτοκινήτου

Νέα για την ασφάλεια αυτοκινήτου