Τι είναι η Πράσινη Κάρτα Αυτοκινήτου

Τι είναι η Πράσινη Κάρτα Αυτοκινήτου

Η Πράσινη Κάρτα είναι ένα πιστοποιητικό το οποίο εγγυάται την κάλυψη Αστικής Ευθύνης του αυτοκινήτου σας όταν ταξιδεύετε στο εξωτερικό.

Με απλά λόγια, η Πράσινη Κάρτα είναι το ασφαλιστήριο του αυτοκινήτου σας όταν ταξιδεύετε εκτός Ελλάδας και είναι απαραίτητη όταν ταξιδεύετε σε χώρα εκτός Ε.Ο.Χ. (ο Ευρωπαϊκός Οικονομικός Χώρος είναι τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη Νορβηγία, Ισλανδία, Ελβετία και το Λιχτενστάιν).

Θεωρητικά, η Πράσινη Κάρτα δεν χρειάζεται σε περίπτωση που ταξιδεύετε προς χώρες του Ε.Ο.Χ, την Ανδόρα και την Κροατία αλλά καλό είναι να την προμηθεύεστε και σε αυτή την περίπτωση.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την Πράσινη Κάρτα

Η Πράσινη Κάρτα συνήθως δίδεται δωρεάν από τις ασφαλιστικές εταιρείες. Μπορεί όμως να υπάρξει κάποια χρέωση από ορισμένες ασφαλιστικές για ειδικούς προορισμούς.

Η Πράσινη Κάρτα σας καλύπτει για Αστική Ευθύνη και όχι για τις προαιρετικές καλύψεις (πχ κλοπή). Εάν επιθυμείτε την επέκταση αυτών των καλύψεων και στο εξωτερικό, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με την ασφαλιστική σας εταιρεία για να δείτε εάν μπορούν να σας δώσουν και εάν ναι, με τι κόστος και ποιες προϋποθέσεις.

Όταν παραλάβετε την Πράσινη Κάρτα σας, να ελέγξετε ότι:

  • η ημερομηνία ισχύος της σας καλύπτει για τη διάρκεια του ταξιδιού σας
  • οι χώρες που θα ταξιδέψετε δεν έχουν διαγραφεί με Χ
  • όλα τα στοιχεία του οχήματός σας είναι γραμμένα σωστά

Να ζητάτε την έκδοση πράσινης κάρτας μερικές μέρες πριν το ταξίδι σας ώστε να είστε έτοιμοι!

 

Συχνές ερωτήσεις για την ασφάλεια αυτοκινήτου

Νέα για την ασφάλεια αυτοκινήτου