Πως να επιλέξω ασφάλεια αυτοκινήτου αν είμαι νέος οδηγός

ασφαλιστικές εταιρείες, νέος οδηγός, νέο δίπλωμα, επασφάλιστρο, αυξημένο ασφάλιστρο, καλύψεις, μικτή ασφάλεια (87)

Μόλις πήρες το δίπλωμα οδήγησης και έφτασε η στιγμή να βγεις στους δρόμους για να οδηγήσεις το πρώτο σου αυτοκίνητο; Πριν ξεκινήσεις βεβαιώσου ότι έχεις τη σωστή ασφάλεια αυτοκινήτου. Αυτό το άρθρο εξηγεί τι πρέπει να προσέξεις.

Λοιπόν είστε νέοι οδηγοί, και μπράβο σας! Όσο όμως κι αν ανυπομονείτε να οδηγήσετε το αυτοκίνητό σας και να είστε ανεξάρτητοι, υπάρχουν κάποιοι κανόνες που θα πρέπει να τηρήσετε αν θέλετε να νιώθετε πρώτα απ’ όλα ασφαλείς. Ο βασικός κανόνας είναι ότι το αυτοκίνητο που οδηγείτε δεν πρέπει να είναι ανασφάλιστο! Αυτό είναι υποχρεωτικό δια νόμου, αλλά όπως θα διαπιστώσετε στο μέλλον είναι και εξαιρετικά χρήσιμο στην πράξη.

Πως επιλέγουμε την κατάλληλη ασφάλεια αυτοκινήτου για νέους οδηγούς

Κατ' αρχάς ξεκινήστε με μια έρευνα αγοράς στις ασφαλιστικές εταιρείες για να βρείτε το κατάλληλο ασφαλιστήριο, που θα καλύπτει τις δικές σας ανάγκες. Δείτε τα διαθέσιμα ασφαλιστικά προγράμματα στην αγορά και ζητήστε να μάθετε αναλυτικά τις καλύψεις που προσφέρουν.

Βέβαια, υπάρχουν τα διάφορα ασφαλιστικά προγράμματα έχουν πολλά κοινά σημεία αφού οι καλύψεις είναι συγκεκριμένες ανάλογα με το συμβόλαιο, ωστόσο καλό είναι να μελετήσετε προσεκτικά τις παροχές για να βρείτε το πακέτο που ταιριάζει στη δική σας περίπτωση, λαμβάνοντας υπόψη το αυτοκίνητο που έχετε στην κατοχή σας ή την πόλη στην οποία ζείτε.

Αφού καταλήξετε στο ασφαλιστήριο και τις καλύψεις που θέλετε να έχετε για εσάς και το όχημά σας, ενημερώστε την ασφαλιστική εταιρεία ή τον ασφαλιστικό σας πράκτορα για την ηλικία σας και την ημερομηνία απόκτησης του διπλώματος οδήγησης. Η ηλικία και η ημερομηνία του διπλώματος είναι σημαντικά στοιχεία γιατί οι νέοι οδηγοί πληρώνουν "επασφάλιστρο", δηλαδή αυξημένο ασφάλιστρο κατά 30% που ισχύει μόνο για τα ασφάλιστρα αστικής ευθύνης και ιδίων ζημιών.

Ποιοι θεωρούνται νέοι οδηγοί: Νέοι οδηγοί θεωρούνται όσοι είναι κάτω των 23 ετών ή το δίπλωμά τους έχει εκδοθεί σε διάστημα μικρότερο του ενός έτους.

Προσοχή: Αν είστε νέος οδηγός αλλά το ασφαλιστήριο σας δεν το έχει συνυπολογίσει, τότε σε περίπτωση ατυχήματος, και εφόσον αυτό αφορά ζημιά προς τρίτους θα πληρώσετε ένα πρόστιμο 60% επί των ετήσιων ασφαλίστρων, το οποίο οφείλετε να καταβάλλετε πριν την πληρωμή της ζημιάς. Εάν πάλι έχετε επιλέξει μια μικτή ασφάλεια, τότε η ασφαλιστική θα σας αποζημιώσει με το 50% της ζημιάς.

Πότε αφαιρείται το επασφάλιστρο

Το αυξημένο ασφάλιστρο κατά 30%  σταματά με τη συμπλήρωση του 23ου έτους της ηλικίας ή τη συμπλήρωση του ενός έτους από την έκδοση του διπλώματος οδήγησης.

Η επιλογή της ασφάλειας αυτοκινήτου δεν είναι πάντως τόσο περίπλοκη, όσο μπορεί να φαίνεται. Επιλέξτε τις καλύψεις που επιθυμείτε και υπολογίστε το κόστος για την ασφάλειά σας με τη βοήθεια του ασφαλιστικού πράκτορά σας ώστε να έχετε μια ολοκληρωμένη εικόνα.

Και να θυμάστε για να αποφύγετε τα ατυχήματα υπάρχει ένας μόνος κανόνας:  η σωστή οδηγική συμπεριφορά. Δηλαδή να οδηγείτε πάντα προσεκτικά, να ακολουθείτε τις συμβουλές για νέους οδηγούς που σας έδωσε ο δάσκαλος ή ακούτε από τους «παλαιότερους οδηγούς». Καλό είναι στις πρώτες σας διαδρομές να σας συνοδεύει ένας έμπειρος οδηγός. 

Απολαύστε την οδήγηση!

 

Συχνές ερωτήσεις για την ασφάλεια αυτοκινήτου

Νέα για την ασφάλεια αυτοκινήτου