"Χαράτσι" για χιλιάδες ιδιοκτήτες μοτοποδηλάτων χωρίς άδεια κυκλοφορίας ή ασφάλεια

"Χαράτσι" για χιλιάδες ιδιοκτήτες μοτοποδηλάτων χωρίς άδεια κυκλοφορίας ή ασφάλεια

Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα πρέπει να βάλουν χιλιάδες ιδιοκτήτες μοτοποδηλάτων έως 250 κ.εκ., καθώς τα στελέχη των Αστυνομικών τμημάτων εργάζονται πυρετωδώς για να καταγραφούν τα μοτοποδήλατα που δεν έχουν ανανεώσει εδώ και χρόνια την Άδεια Κυκλοφορία τους, για τα οποία θα πρέπει να πληρωθεί και η ασφάλεια - ακόμα κι αν είναι κατεστραμμένα ή πάνε για ανακύκλωση! Κι όλα αυτά γιατί διαφορετικά υπάρχει και πρόστιμο...

Υπενθυμίζεται ότι, συμφωνα με το νόμο, το πρόστιμο για ανασφάλιστο όχημα με κινητήρα έως 250 κ.εκ. ανέρχεται σε 100 ευρώ πράγμα που αφορά περισσότερους από 300.000 ιδιοκτήτες μοτοποδηλάτων.

Το κύριο πρόβλημα που θα υπάρξει είναι το γεγονός πως εκατοντάδες χιλιάδες μοτοποδήλατα έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, είτε έχουν οδηγηθεί στα κέντρα ανακύκλωσης από τα συνεργεία των Δήμων χωρίς να έχουν διαγραφεί από τα μητρώα της Τροχαίας.

Ωστόσο για να γίνει η οριστική διαγραφή των μοτοποδηλάτων από τα μητρώα θα πρέπει οι ιδιοκτήτες τους να εξοφλήσουν όσες ετήσιες Άδειας Κυκλοφορίας χρωστούν και βέβαια να προσκομίσουν και ασφαλιστήριο συμβόλαιο το οποίο να είναι σε ισχύ!

Πόσο κοστίζει αυτό; Για παράδειγμα, για μηχανάκια έως 50 κυβικά το κόστος για κάθε χρόνο ανανέωσης της άδειας ανέρχεται σε 15 ευρώ.  Έτσι, αν κάποιος έχει μοτοποδήλατο έως 50 κυβικά, και δεν έχει ανανεώσει την Άδεια Κυκλοφορίας του για 10 έτη, τότε θα πρέπει να καταβάλει 10 x 15 ευρώ = 150 ευρώ, και ταυτόχρονα να κάνει μια ασφάλεια για τουλάχιστον ένα μήνα, ακόμα κι αν θέλει απλώς να διαγράψει το δίκυκλο από τα μητρώα. Αν δεν το κάνει σύντομα τότε κινδυνεύει να πληρώσει και το πρόστιμο των 100 ευρώ! Σε τέτοιες περιπτώσεις, μάλιστα, δημιουργείται κι ένα εύλογο ερώτημα του τι θα κάνει ο ιδιοκτήτης, καθώς το κόστος της ανανέωσης της άδειας και της ασφάλειας ειναι πολλες φορές μεγαλύτερο από την αξία του ίδιου του δικύκλου! Επίσης δεν προβλέπεται η κατάθεση πινακίδων κυκλοφορίας στα κατά τόπους τμήματα της Τροχαίας!

Άλλο παράδειγμα: Αν κάποιος ιδιοκτήτης έχει πετάξει εδώ και χρόνια το μοτοποδήλατό του χωρίς να έχει εξοφλήσει την Άδεια Κυκλοφορίας και θέλει να αγοράσει νέο μοτοποδήλατο, τότε μόλις πάει στην Τροχαία να εκδώσει Άδεια Κυκλοφορίας το σύστημα θα «μπλοκάρει» τη νέα Άδεια καθώς θα εμφανιστούν τα χρέη από το προηγούμενο δίκυκλο!

Άλλος κάτοχος μοτοποδηλάτου, που δεν κινείται εδώ και χρόνια, "θυμήθηκε" πως δεν έχει ανανεώσει την Άδεια Κυκλοφορίας για... 20 χρόνια. Για να τακτοποιήσει την οφειλή θα πρέπει να καταβάλλει περίπου 300 ευρώ! Η αξία του μοτοποδηλάτου όμως δεν κυμαίνεται ούτε 50 ευρώ, καθώς είναι κατεστραμμένο!

Σε άλλη περίπτωση ο ιδιοκτήτης του μοτοποδηλάτου το είχε παρκαρισμένο έξω από το σπίτι του και κάποια στιγμή ο δήμος το περισυνέλεξε και το οδήγησε σε κάποιο κέντρο ανακύκλωσης. Ο ιδιοκτήτης του δεν έχει ούτε καν την Άδεια Κυκλοφορίας στα χέρια του και βέβαια ούτε γνωρίζει πόσα χρόνια έχει να ανανεώσει την Άδεια Κυκλοφορίας του μοτοποδηλάτου.

Τέτοιες περιπτώσεις είναι χιλιάδες σύμφωνα με στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς και δύσκολα θα βρεθούν τα μηχανάκια αλλά και τα αντίστοιχα έγγραφα καθώς τα συγκεκριμένα μοτοποδήλατα έχουν καταστραφεί εδώ και δεκαετίες!

Συχνές ερωτήσεις για την ασφάλεια αυτοκινήτου

Νέα για την ασφάλεια αυτοκινήτου