Τι είναι η μικτή ασφάλεια αυτοκινήτου

Τι είναι η μιικτή ασφάλεια

Η μικτή ασφάλεια αυτοκινήτου λέγεται αλλιώς και "ασφάλιση ιδίων ζημιών". Είναι η ασφάλεια όπου η ασφαλιστική εταιρεία αναλαμβάνει την υποχρέωση να αποκαταστήσει τις ζημιές του αυτοκινήτου σας ακόμα και στην περίπτωση που είστε εσείς υπεύθυνοι για το ατύχημα.

Στην πράξη, η μικτή ασφάλεια προσφέρει την πληρέστερη κάλυψη. Προσοχή όμως στην "απαλλαγή"!

Τι είναι η Απαλλαγή

Η απαλλαγή, δηλαδή η συμμετοχή του ασφαλισμένου στην αποκατάσταση της ζημιάς, υπάρχει σε κάθε μικτή ασφάλεια αυτοκινήτου. Ειδικότερα, η αποζημίωση από την ασφαλιστική εταιρεία καλύπτει το ποσό που υπερβαίνει την απαλλαγή.

Η απαλλαγή διαφέρει από εταιρεία σε εταιρεία και το ύψος της “απαλλαγής” επηρεάζει προς τα κάτω το ύψος των ασφαλίστρων.

Δηλαδή, όσο μεγαλύτερη είναι η “απαλλαγή” που θα συμφωνήσετε με την εταιρεία σας, τόσο χαμηλότερα θα είναι τα ασφάλιστρα που θα πληρώσετε.

Για παράδειγμα, σε ζημιά 1.500€, με απαλλαγή 500€, η αποζημίωση από την ασφαλιστική θα είναι 1.000€.  Εάν η ζημιά είναι 400€, δεν υπάρχει αποζημίωση.

Διαδικασία για μικτή ασφάλεια

Συνήθως η μικτή ασφάλεια προαπαιτεί κάποιον προ-έλεγχο από πραγματογνώμονα της ασφαλιστικής. Να έχετε υπόψην ότι το αυτοκίνητό θα πρέπει να είναι σε πολύ καλή κατάσταση για να ασφαλιστεί, διαφορετικά, η ασφαλιστική εταιρεία μπορεί να ορίσει μεγαλύτερη απαλλαγή από αυτή που έχετε ζητήσει ή να αρνηθεί να καλύψει τα προβληματικά σημεία. Αυτό μπορεί να συμβεί αν υπάρχουν στο αυτοκίνητο, χτυπήματα, εκδορές ή βαθουλώματα από παλαιότερα ατυχήματα.

Επιπλέον προϋποθέσεις για μικτή ασφάλεια είναι συνήθως οι εξής:

  • H αξία του αυτοκινήτου να είναι ίση ή μεγαλύτερη από ένα minimum ποσό που ορίζει η εκάστοτε ασφαλιστική (3.000€ - 5.000€ αναλόγως την εταιρεία)
  • Το έτος κατασκευής του αυτοκινήτου συνήθως να μην ξεπερνά την 10ετία.

Συμβουλές

  • Καλό είναι να ελέγχετε την τρέχουσα εμπορική αξία του οχήματός σας τουλάχιστον 1-2 φορές τον χρόνο, καθώς αυτή αλλάζει το ύψος των ασφαλίστρων σας.
  • Στα οχήματα τύπου cabrio και ανάλογα με τον τύπο της κουκούλας χρειάζεται ειδική συμφωνία για την κάλυψή τους.
  • Δεν καλύπτονται ζημιές σε μη συνήθη εξαρτήματα και πρόσθετο εξοπλισμό (extras) π.χ. αεροτομές, σπόιλερ, αυτοκόλλητα
  • Δεν υπάρχει κανένας λόγος να ασφαλιστεί ένα όχημα για αξία μεγαλύτερη της τρέχουσας / πραγματικής του. Ακόμα και αν εγκριθεί η κάλυψη, σε περίπτωση επέλευσης κινδύνου ο κάτοχος θα αποζημιωθεί σύμφωνα με την τρέχουσα εμπορική αξία του αυτοκινήτου και όχι με αυτή που αναγράφεται στο συμβόλαιο.

Υπάρχουν εξαιρέσεις στις μικτές ασφάλειες;

Ναι. Δεν καλύπτονται οι ζημίες που θα προκληθούν στο όχημα από:

  • Πρόθεση του ασφαλισμένου
  • Τρομοκρατικές ενέργειες
  • Μεταφερόμενο φορτίο (σε περίπτωση που δεν προβλέπεται από την άδεια κυκλοφορίας)
  • Κίνηση χωρίς οδηγό
  • Οδηγό που οδηγεί υπό την επήρεια μέθης

Συχνές ερωτήσεις για την ασφάλεια αυτοκινήτου

Νέα για την ασφάλεια αυτοκινήτου