Αύξηση των παγκόσμιων πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων κατά 109% το 2021, με τις μισές πωλήσεις στην ηπειρωτική Κίνα

Αύξηση των παγκόσμιων πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων κατά 109% το 2021, με τις μισές πωλήσεις στην ηπειρωτική Κίνα

Σε νέα έρευνα για την παγκόσμια αγορά ηλεκτρικών οχημάτων, η Canalys (μια ανεξάρτητη εταιρεία αναλυτών που προσπαθεί να καθοδηγήσει τους πελάτες της σχετικά με το μέλλον της τεχνολογικής βιομηχανίας και να σκεφτεί πέρα από τα επιχειρηματικά μοντέλα του παρελθόντος) εκτιμά ότι το 2021 θα πωληθούν 6,5 εκατομμύρια ηλεκτρικά οχήματα (EV) παγκοσμίως, αυξημένα κατά 109% σε σχέση με το 2020. Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα περιλαμβάνουν τα πλήρως ηλεκτρικά και τα υβριδικά επιβατικά αυτοκίνητα. Η συνολική παγκόσμια αγορά αυτοκινήτων αυξήθηκε μόλις κατά 4% το 2021, καθώς συνέχισε να αγωνίζεται με τους περιορισμούς COVID-19 και τις ελλείψεις τσιπ. Οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων αντιπροσωπεύουν το 9% του συνόλου των πωλήσεων επιβατικών αυτοκινήτων το 2021.

Η ζήτηση για ηλεκτρικά αυτοκίνητα παρέμεινε ισχυρή το 2021, αλλά θα είχαν πωληθεί πολύ περισσότερα αν δεν υπήρχαν οι χρόνιες ελλείψεις εξαρτημάτων που εξακολουθούν να επηρεάζουν κάθε αυτοκινητοβιομηχανία σε όλο τον κόσμο.

  • το 85% των  ηλεκτρικών οχημάτων που πωλήθηκαν παγκοσμίως παραδόθηκε σε πελάτες στην ηπειρωτική Κίνα και την Ευρώπη.
  • 3. 2 εκατομμύρια ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα πωληθούν το 2021 στην ηπειρωτική Κίνα, αντιπροσωπεύοντας το 15% του συνόλου των νέων αυτοκινήτων που πωλούνται.
  • 2. 3 εκατομμύρια ηλεκτρικά αυτοκίνητα πωλήθηκαν στην Ευρώπη, αντιπροσωπεύοντας το 19% των νέων αυτοκινήτων.
  • Συγκριτικά, ενώ η ζήτηση αυξάνεται, μόλις το 4% των νέων αυτοκινήτων που θα πωληθούν στις ΗΠΑ το 2021 θα είναι ηλεκτροκίνητα, δηλαδή περίπου 535.000 μονάδες.

Τα μισά από όλα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που πωλήθηκαν παγκοσμίως πωλήθηκαν σε πελάτες στην ηπειρωτική Κίνα

"Πάνω από 3,2 εκατομμύρια ηλεκτρικά αυτοκίνητα πωλήθηκαν στην ηπειρωτική Κίνα το 2021, το ήμισυ όλων των ηλεκτρικών αυτοκινήτων που πωλήθηκαν παγκοσμίως και 2 εκατομμύρια περισσότερα από όσα πωλήθηκαν στη χώρα το 2020. Πολλά νέα μοντέλα λανσάρονται κάθε μήνα σε κάθε σημαντικό τμήμα της αγοράς, από μικροσκοπικά, φθηνά αυτοκίνητα πόλης μέχρι mainstream και premium sedans και SUV", δήλωσε ο Jason Low, Principal Analyst της Canalys. "Το 15% των νέων αυτοκινήτων που πωλήθηκαν το 2021 στην ηπειρωτική Κίνα ήταν EVs, υπερδιπλάσιο ποσοστό από το 2020, και υπάρχει ακόμα μια τεράστια ευκαιρία για μελλοντική ανάπτυξη το 2022 και μετά".

Το Wuling Hongguang Mini EV παρέμεινε εύκολα το μοντέλο EV με τις περισσότερες πωλήσεις στην ηπειρωτική Κίνα το 2021. Η επιτυχία του ενέπνευσε άλλους κατασκευαστές αυτοκινήτων να λανσάρουν παρόμοια αυτοκίνητα. Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα της Tesla κατέλαβαν τις επόμενες δύο θέσεις, με το Model Y να ξεπερνά το Model 3. Αλλά ο ανταγωνισμός αυξάνεται. Η BYD έχει επεκτείνει τη γκάμα των EVs και ήταν η κορυφαία μάρκα EV στην Κίνα με πολλά δημοφιλή πλήρως ηλεκτρικά και plug-in υβριδικά μοντέλα. Άλλες μάρκες με ισχυρές πωλήσεις EV το 2021 στην ηπειρωτική Κίνα ήταν οι Aion, Changan, Chery, Li Xiang, Ora, Roewe και Xpeng.

Η Ευρώπη εξακολουθεί να έχει το υψηλότερο επίπεδο υιοθέτησης EV

Οι παραδοσιακοί κατασκευαστές αυτοκινήτων ηλεκτροδοτούν όλο και περισσότερο τις γκάμες των προϊόντων τους στην Ευρώπη. Τα ηλεκτροκίνητα οχήματα αντιπροσώπευαν το 19% των συνολικών πωλήσεων αυτοκινήτων το 2021, με 2,3 εκατομμύρια οχήματα να έχουν παραδοθεί. Το Tesla Model 3 ήταν το ηλεκτρικό αυτοκίνητο με τις περισσότερες πωλήσεις στην Ευρώπη το 2021, αλλά ο Όμιλος Volkswagen ήταν ο κορυφαίος κατασκευαστής ηλεκτρικών οχημάτων, με πολλά μοντέλα της Audi, της Skoda και της VW να σημειώνουν καλές πωλήσεις.

"Η ζήτηση για ηλεκτρικά αυτοκίνητα συνεχίζει να είναι ισχυρή στην Ευρώπη. Στην πραγματικότητα, σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα αντιπροσώπευαν περισσότερο από το ένα τέταρτο των νέων αυτοκινήτων που πωλήθηκαν. αλλά οι πελάτες πρέπει να κάνουν υπομονή. Ο χρόνος αναμονής εννέα έως 12 μηνών για ένα νέο EV δεν είναι ασυνήθιστος", δήλωσε ο Ashwin Amberkar, αναλυτής της Canalys.

Τα πρώτα pick-up EV θα ανεβάσουν την αγορά των ΗΠΑ

Οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων στις ΗΠΑ εξακολουθούν να υστερούν σε σχέση με τις πωλήσεις στην ηπειρωτική Κίνα και την Ευρώπη. Μόλις το 4% των νέων αυτοκινήτων που θα πωληθούν στις ΗΠΑ το 2021 θα είναι ηλεκτροκίνητα. Το 2021 κυκλοφόρησαν αρκετά νέα EV και η δυναμική των πωλήσεων και το ενδιαφέρον των καταναλωτών αυξάνονται, αλλά η Tesla εξακολουθεί να κυριαρχεί στις πωλήσεις EV στις ΗΠΑ με εκτιμώμενο μερίδιο λίγο κάτω από το 60%.
"Οι πωλήσεις EV του ανταγωνισμού δεν πλησιάζουν σε καμία περίπτωση τις πωλήσεις της Tesla στις ΗΠΑ από τότε που οι αποστολές του Model 3 αυξήθηκαν το 2018. Η Tesla ξεπερνά ακόμη και πολλές μάρκες αυτοκινήτων premium στη συνολική αγορά", δήλωσε ο Chris Jones, αντιπρόεδρος και επικεφαλής αναλυτής της Canalys. "Τα pick-up φορτηγά θα δώσουν τεράστια ώθηση στην αγορά EV των ΗΠΑ το 2022. Η Rivian ήταν η πρώτη που θα παρέδιδε στα τέλη του 2021, ενώ η Ford και η GM είχαν έντονο ενδιαφέρον για το F-150 Lightning και το GMC Hummer Pickup αντίστοιχα".

Οι κορυφαίοι κατασκευαστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων το 2021

Αύξηση των παγκόσμιων πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων κατά 109% το 2021, με τις μισές πωλήσεις στην ηπειρωτική Κίνα
Πηγή εικόνας: Canalys

Η Tesla ηγήθηκε της παγκόσμιας αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων με μερίδιο 14%. Οι πωλήσεις του Model Y ξεκίνησαν στις μεγάλες αγορές το 2021 και γρήγορα ξεπέρασαν εκείνες του Model 3 στην ηπειρωτική Κίνα και τις ΗΠΑ. Η παραγωγή οχημάτων της Tesla έχει εδραιωθεί στην ηπειρωτική Κίνα και θα ξεκινήσει στην Ευρώπη το πρώτο εξάμηνο του 2022, καθώς εστιάζει στην παράδοση των υφιστάμενων μοντέλων και όχι στο λανσάρισμα νέων το 2022.

Ο Όμιλος Volkswagen ήταν δεύτερος με μερίδιο αγοράς 12%. Διπλασίασε τις πωλήσεις EV το 2021 σε σύγκριση με το 2020 και ηγήθηκε της αγοράς στην Ευρώπη. Σχεδόν το 60% των πωλήσεων EV του Ομίλου προήλθε από τη μάρκα VW, με καλή υποστήριξη από τις Audi, Cupra, Porsche, SEAT και Skoda, δίνοντας έτσι παρουσία σε μια σειρά από τμήματα EV.

Η SAIC, η οποία περιλαμβάνει την SGMW, τον συνδυασμό των SAIC, GM και Wuling, ήρθε τρίτη με μερίδιο 11%. Η μεγάλη επιτυχία εντός του ομίλου εξακολουθεί να είναι το Wuling Hongguang Mini EV στην ηπειρωτική Κίνα, όπου είναι ο απόλυτος ηγέτης. Στην επιτυχία του συνέβαλαν τα EV των Baojun, Maxus, MG και Roewe, όλα μάρκες που ανήκουν στην SAIC.

Η BYD ήρθε τέταρτη με μερίδιο 9% και με ένα ιδιαίτερα ισχυρό δεύτερο εξάμηνο του έτους. Οι πωλήσεις EV αυξήθηκαν πάνω από 200% το 2021 με περισσότερα από δώδεκα μοντέλα διαθέσιμα στην ηπειρωτική Κίνα, ορισμένα με εκδόσεις EV και PHEV. Έχει επίσης επεκταθεί πέρα από την ηπειρωτική Κίνα. Κυκλοφόρησε το πρώτο μοντέλο που βασίζεται στη νέα της ηλεκτρονική πλατφόρμα 3. 0 προς το τέλος του 2021, ενώ το 2022 θα ακολουθήσουν και άλλα νέα μοντέλα στην πλατφόρμα.

Η Stellantis ήταν πέμπτη με μερίδιο αγοράς 6%. Οι ηλεκτροκίνητες εκδόσεις δημοφιλών μικρών αυτοκινήτων στην Ευρώπη ήταν το κλειδί της επιτυχίας του, καθώς τα οχήματα των Peugeot, Opel/Vauxhall και Fiat σημείωσαν καλές πωλήσεις. Η Stellantis θα παράγει τέσσερις νέες πλατφόρμες EV που θα χρησιμοποιηθούν σε οχήματα από τις 14 μάρκες του ομίλου.

Η BMW Group κατείχε μερίδιο 5% το 2021, αυξάνοντας τις πωλήσεις ηλεκτροκίνητων οχημάτων κατά 70%, αλλά έχασε έδαφος από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους ανταγωνιστές του. Το EV με τις περισσότερες πωλήσεις το 2021 ήταν το BMW iX3 που κατασκευάστηκε στην Κίνα, με την Κίνα να είναι η μεγαλύτερη αγορά τελικών χρηστών. Το Mini Cooper SE ήταν το δεύτερο σε πωλήσεις EV, μπροστά από το γερασμένο BMW i3.

Ο όμιλος Hyundai Motor Group κατείχε μερίδιο 5% της αγοράς EV το 2021. Η Hyundai και η Kia σημείωσαν καλές επιδόσεις με τα "δίδυμα" μοντέλα τους. Τα Hyundai Ioniq 5 και Kia EV6 κυκλοφόρησαν στα μέσα του 2021, ενώ τα Hyundai Kona και Kia Niro σημείωσαν καλές πωλήσεις το 2021. Ο Όμιλος έχει αντιμετωπίσει τις ελλείψεις τσιπ καλύτερα από τους περισσότερους ανταγωνιστές μέχρι στιγμής.

Έρευνα της Canalys για την αυτοκινητοβιομηχανία

Η Canalys παρακολουθεί την καινοτομία στην αυτοκινητοβιομηχανία, τοποθετούμενη εκεί όπου η έξυπνη τεχνολογία διασταυρώνεται με τη βιομηχανία κινητικότητας. Η υπηρεσία της, η Automotive Digital Cockpit Analysis παρέχει ποιοτικές και ποσοτικές πληροφορίες για τις αγορές ψηφιακών πιλοτηρίων και λειτουργικών συστημάτων αυτοκινήτων. Η έρευνα της Canalys για την αυτοκινητοβιομηχανία καθοδηγεί τις εταιρείες τεχνολογίας και τους κατασκευαστές αυτοκινήτων να λάβουν τις σωστές αποφάσεις σχετικά με τα χαρακτηριστικά των λύσεών τους, να επιλέξουν τους σωστούς συνεργάτες καναλιών και να πουλήσουν στις κατάλληλες πλατφόρμες για να δραστηριοποιηθούν σε διάφορες αγορές σε όλο τον κόσμο.

Συχνές ερωτήσεις για την ασφάλεια αυτοκινήτου

Νέα για την ασφάλεια αυτοκινήτου