Πως επιλέγω ασφάλεια αυτοκινήτου και τι να προσέξω

Πως επιλέγω ασφάλεια αυτοκινήτου και τι να προσέξω

Πως επιλέγουμε ασφάλεια για το αυτοκίνητό μας. Τι πρέπει να γνωρίζουμε πριν υπογράψουμε με κάποια ασφαλιστική εταιρεία.

Η ασφάλιση του αυτοκινήτου θεωρείται από τους περισσότερους ένα αναγκαστικό έξοδο που προσπαθούν να το διατηρούν στο ελάχιστο. Όμως αυτό τις περισσότερες φορές μεταφράζεται απλά σε... πεταμένα λεφτά αφού αυτό που πληρώνουν καλύπτει ελάχιστα από όσα μπορεί να τους τύχουν. Η ελάχιστη νόμιμη ασφάλιση είναι για ζημιές κατά τρίτων όμως πόσο σίγουρος μπορεί να αισθάνεται κανείς με αυτή;

Οι περισσότερες ασφαλιστικές εταιρείες προσφέρουν διάφορα φθηνά πακέτα ασφάλειας με κλιμακωτές καλύψεις όσο αυξάνει το κόστος. Στο άλλο άκρο των επιλογών κάποιοι απλά ζητούν το πιο ακριβό πακέτο και πιστεύουν πως επειδή πληρώνουν πολλά θα πάρουν μεγάλη αποζημίωση όταν χρειαστεί. Όμως τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι.



Διαβάσατε ποτέ τα ψιλά γράμματα του ασφαλιστηρίου; Κάνατε έρευνα αγοράς τι καλύπτει η κάθε εταιρεία όταν θεωρητικά ασφαλίζει το «ίδιο» πράγμα. Η εύκολη απάντηση είναι το «έχω μικτή ασφάλεια» όπου νομίζουμε πως είμαστε καλυμμένοι. Αλλά κάθε μικτή διαφέρει από την άλλη όσο διαφέρει και αυτοκίνητο από αυτοκίνητο.

Για παράδειγμα, αναρωτηθήκατε τι συμβαίνει σε περίπτωση που οι ίδιες ζημιές σας δεν προκλήθηκαν από ατύχημα το οποίο προκαλέσατε, αλλά από ενέργειες τρίτων εναντίων του αυτοκινήτου σας; Σας καλύπτει η μεικτή σας τότε;

Σας καλύπτει για παράδειγμα αν σας το σπάσουν κάποια ταραξίες που κάνουν επεισόδια; Το πιθανότερο είναι πως όχι, αφού πολλά ασφαλιστήρια γράφουν αναλυτικά πως γεγονότα που ξεφεύγουν από την έννομη ομαλότητα δεν καλύπτονται. Πολλές φορές δεν καλύπτονται οι κακόβουλες πράξεις, ενώ αυτό που εσείς πιστεύετε πως μπορεί να εμπίπτει γενικά στο «τρομοκρατικό χτύπημα» πιθανώς να περάσει ως «βανδαλισμός» και να μείνετε χωρίς αποζημίωση.

Οι επεξηγήσεις των όρων που περιλαμβάνει ένα συμβόλαιο είναι πολλές και οι περιπτώσεις ακόμη περισσότερες. Άλλη περίπτωση είναι αυτή της «υπεξαίρεσης», δηλαδή να σου αρπάξει κάποιος το αυτοκίνητο, το οποίο όμως δεν θεωρείται κλοπή αυτοκινήτου και άρα δεν καλύπτεται από την ασφαλιστική εταιρεία. Το ίδιο και στα καιρικά φαινόμενα και τη θεομηνία που συχνά εξαιρεί το χαλάζι, τη συχνότερη αιτία ζημιών στα αυτοκίνητα!



Και μετά έρχονται τα πρακτικά:

- οι «απαλλαγές», δηλαδή το κατά πόσο πληρώνουμε εμείς στις ίδιες ζημιές πριν αρχίσει να πληρώνει η ασφαλιστική,

- η φιλική δήλωση, που όταν υποστηρίζεται και από τις δύο ασφαλιστικές των εμπλεκομένων σε ένα ατύχημα επισπεύδει ιδιαίτερα τις διαδικασίες,

- η «παλαιότητα» που ξαφνικά μειώνει την αποζημίωση μέχρι και 15%,

- ο τρόπος εξόφλησης το «αγκάθι» των ασφάλιστρων αφού συνήθως είναι μετρητά, και τέλος

- η οδική βοήθεια, πως υφίσταται και πότε ισχύει. 

Ευτυχώς ο ανταγωνισμός των ασφαλιστικών εταιρειών στην Ελλάδα θεωρείται υγιής. Αυτό μας επιτρέπει πριν διαλέξουμε ασφαλιστική εταιρεία και ασφαλιστήριο να κάνουμε μια έρευνα αγοράς για το τι ακριβώς θα πληρώνουμε και κατά πόσο είναι αυτό που θέλουμε επακριβώς. Όπως και όταν διαλέγουμε αυτοκίνητο! Δεν παίρνουμε το πρώτο που βλέπουμε μπροστά μας. Άρα δεν αρκούμαστε στην πρώτη (φτηνή) προσφορά επειδή περιλαμβάνει και «μεικτή».



 

Συχνές ερωτήσεις για την ασφάλεια αυτοκινήτου

Νέα για την ασφάλεια αυτοκινήτου