Ισχύει η ασφάλεια του αυτοκινήτου μου σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση;

Ισχύει η ασφάλεια του αυτοκινήτου μου σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση;

Η ισχύς της ασφάλειας αυτοκινήτου στην ΕΕ είναι ένα πονεμένο ζήτημα. Σύμφωνα με τον κανονισμό, όταν ταξινομούμε αυτοκίνητο σε ευρωπαϊκή χώρα, είναι υποχρεωτική η ασφάλιση για αστική ευθύνη και ισχύει σε όλες τις άλλες χώρες της ΕΕ. Αυτή η υποχρεωτική ασφάλεια σας καλύπτει αν έχετε ατύχημα που προκάλεσε φθορά στην ιδιοκτησία ή τραυματισμό τρίτου προσώπου, άλλου από τον οδηγό. Δε καλύπτει ωστόσο άλλες δαπάνες (π.χ. τα έξοδα επισκευής του αυτοκινήτου σας).

Αν κάνετε συμπληρωματική ασφάλεια, με ασφαλιστική κάλυψη οδηγού, για να έχετε ευρύτερη κάλυψη (π.χ. τραυματισμός οδηγού, φθορά ή  κλοπή του αυτοκινήτου, παροχή νομικής βοήθειας κλπ), τότε τα πράγματα αλλάζουν. Γιατί δεν υπάρχουν κανόνες σχετικά με την συμπληρωματική προαιρετική ασφάλεια αυτοκινήτου που να ισχύουν σε όλη την ΕΕ. Οπότε για αυτήν την περίπτωση ελέγξτε τους όρους και τις προϋποθέσεις με τον ασφαλιστή σας προτού αναχωρήσετε για το εξωτερικό.

Προσοχή όμως: οι ασφαλιστές μπορεί να εφαρμόζουν διαφορετικούς κανόνες σε κάθε ασφαλιστήριο. Έτσι, η ασφάλισή σας θα μπορούσε να είναι περιορισμένη ως προς τον χρόνο (π.χ. για έναν μήνα στο εξωτερικό) ή ως προς την απόσταση (π.χ. 150 χλμ από τα σύνορα της χώρας σας), ή θα μπορούσε ενδεχομένως να αποκλείει ορισμένες χώρες για ορισμένες κατηγορίες κινδύνου (π.χ. κλοπή). Σε κάθε περίπτωση, για να είστε σίγουροι ρωτήστε τον ασφαλιστή σας ή την ασφαλιστική εταιρεία!

Αγορά νέας ασφάλειας στο εξωτερικό

Αν το συμβόλαιό σας δεν ισχύει στη χώρα στην οποία πηγαίνετε, ή αν λήγει στην περίπτωση που ταξινομήσετε εκ νέου το αυτοκίνητό σας εκεί, επικοινωνήστε με τα εθνικά γραφεία/κέντρα πληροφοριών για την πράσινη κάρτα για να μάθετε ποιοι ασφαλιστικοί φορείς ασφαλίζουν αυτοκίνητα στη συγκεκριμένη χώρα.

Τι γίνεται αν μετακομίσω σε χώρα της ΕΕ;

Ο νόμος λέει ότι πρέπει να ταξινομήσετε το αυτοκίνητό σας στη χώρα της συνήθους διαμονής σας. Δεν χρειάζεται φυσικά να ταξινομήσετε το αυτοκίνητό σας στο χώρα της προσωρινής σας διαμονής αν μπορείτε να αποδείξετε ότι μένετε εκεί προσωρινά, π.χ.ως φοιτητής.

Αν μετακομίζετε σε άλλη χώρα της ΕΕ και χρειάζεται να ταξινομήσετε εκ νέου του αυτοκίνητό σας, θα πρέπει να ζητήστε από τον ασφαλιστικό σας φορέα να ελέγξει κατά πόσον το συμβόλαιό σας ισχύει στη χώρα στην οποία πηγαίνετε.

Κατά την ταξινόμηση, θα πρέπει να παρουσιάσετε αποδεικτικά στοιχεία της ασφαλιστικής σας κάλυψης.

Οι αρχές ταξινόμησης πρέπει να αποδέχονται την ασφαλιστική κάλυψη από οποιαδήποτε ασφαλιστική εταιρεία:

  • με έδρα ή υποκατάστημα στη συγκεκριμένη χώρα
  • χωρίς υποκατάστημα στη συγκεκριμένη χώρα, αλλά εξουσιοδοτημένη να παρέχει υπηρεσίες σ' αυτήν.

 

Δείτε ακόμα: Τι κάλυψη προσφέρει η ασφάλεια του αυτοκινήτου μου στο εξωτερικό;

 

Συχνές ερωτήσεις για την ασφάλεια αυτοκινήτου

Νέα για την ασφάλεια αυτοκινήτου