Εχω ανασφάλιστο αυτοκίνητο και πήρα πρόστιμο. Τι θα συμβεί αν δεν το πληρώσω;

Εχω ανασφάλιστο αυτοκίνητο και πήρα πρόστιμο. Τι θα συμβεί αν δεν το πληρώσω;

Αν δεν πληρώσετε το πρόστιμο για το ανασφάλιστο αυτοκίνητό σας, τότε μετά τη λήξη της προθεσμίας, θα ακολουθήσει η εφαρμογή κυρώσεων.

Οι κυρώσεις αν δεν πληρώσουμε το πρόστιμο

Εάν δεν εξοφλήσουμε το πρόστιμο έγκαιρα, τότε μετά την παρέλευση διμήνου, τα στοιχεία μας και τα στοιχεία του αυτοκινήτου θα αποσταλούν στην αρμόδια αστυνομική αρχή προκειμένου να επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις. Ποιες είναι αυτές οι κυρώσεις;

  • Aφαίρεση άδειας κυκλοφορίας και διπλώματος: από 6 μήνες μέχρι 3 χρόνια, κατά περίπτωση κ.λ.π.
  • Aυξημένο πρόστιμο: 500 ευρώ για ΕΙΧ, 1.000 ευρώ για φορτηγά, 250 ευρώ για μοτοσικλέτες

Αν πληρώσουμε το πρόστιμο αλλά δεν κάνουμε ασφάλεια;

Τι θα συμβεί αν ένας ιδιοκτήτης αυτοκινήτου πληρώσει το πρόστιμο αλλά δεν ανανεώσει την ασφάλειά του;  Για να μην εμφανίζεται το αυτοκίνητο μας ανασφάλιστο θα πρέπει να πληρώσουμε ΚΑΙ το παράβολο του προστίμου ΚΑΙ να ασφαλίσουμε το όχημά μας.

Συνιδιοκτησία αυτοκινήτου

Τι γίνεται εάν είμαστε συνιδιοκτήτες σε όχημα που έχει χαρακτηριστεί ανασφάλιστο και έχουμε λάβει όλοι οι ιδιοκτήτες πρόστιμο; Θα χρειαστεί να πληρωθεί μόνο ένα από τα παράβολα των συνιδιοκτητών.

Πως αποφεύγουμε να μπούμε στην λίστα με τα ανασφάλιστα αυτοκίνητα

Οι αρχές θα πραγματοποιούν ελέγχους ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε όλη τη διάρκεια του έτους. Επομένως, είναι σημαντικό να φροντίζουμε να μην υπάρχει κανένα χρονικό κενό στην ασφάλιση του αυτοκινήτου μας προκειμένου να αποφύγουμε νέες κυρώσεις.

Πλήρωσα το παράβολο στην τράπεζα, αλλά ακόμα φαίνεται απλήρωτο.

Κάθε οργανισμός (π.χ. τράπεζες, ΕΛΤΑ) ενημερώνει τον δημόσιο φορέα που είναι υπεύθυνος για την είσπραξη του παραβόλου, σε χρόνους που ορίζει ο ίδιος. Επομένως, είναι αρκετά πιθανό, να έχουμε πληρώσει το παράβολο και να υπάρχει κάποια καθυστέρηση ημερών στην ενημέρωση του δημόσιου φορέα. Για αυτό το λόγο, το παράβολο μπορεί να φαίνεται ακόμα απλήρωτο.

Συχνές ερωτήσεις για την ασφάλεια αυτοκινήτου

Νέα για την ασφάλεια αυτοκινήτου