Ατύχημα με αυτοκίνητο στο εξωτερικό. Τι κάνω;

Ατύχημα με αυτοκίνητο στο εξωτερικό. Τι κάνω;

Γενικά, αν έχετε ατύχημα με το αυτοκίνητό σας στο εξωτερικό, εφαρμόζεται το δίκαιο της χώρας στην οποία συνέβη το ατύχημα. Αυτό σημαίνει ότι η διαδικασία για την αξίωση αποζημίωσης μπορεί να είναι διαφορετική απ' ό,τι στην Ελλάδα.

Σε γενικές γραμμές πάντως πρέπει να κάνετε ότι θα κάνατε και στην περίπτωση ατυχήματος στην Ελλάδα:

Μείνετε εκεί

Δηλαδή αν εμπλακείτε σε ατύχημα στο εξωτερικό, μην εγκαταλείψετε τον τόπο του ατυχήματος. Προσπαθήστε να μιλήσετε με τον άλλο οδηγό και καλέστε την αστυνομία και/ή τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, εφόσον χρειάζεται.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να ζητήσετε και να σημειώσετε τα στοιχεία όσων άλλων οδηγών εμπλέκονται στο ατύχημα καθώς και να καταγράψετε τις συνθήκες του ατυχήματος.

Κάντε δήλωση για το ατύχημα

Όπως και στην Ελλάδα, θα πρέπει να συντάξετε έκθεση ατυχήματος στον τόπο του ατυχήματος.

Ο ασφαλιστής σας συνήθως σας προμηθεύει με το έντυπο δήλωσης ατυχήματος. Ορισμένες ενώσεις ασφαλιστών έχουν συντάξει ένα κοινό «Ευρωπαϊκό έντυπο δήλωσης ατυχήματος». Το έντυπο αυτό θα σας βοηθήσει να συλλέξετε γρήγορα όλα τα απαραίτητα στοιχεία και θα διευκολύνει τον διακανονισμό τυχόν ασφαλιστικών απαιτήσεων.

Αν δεν διαθέτετε έντυπο δήλωσης ατυχήματος ή ασφάλειας, φροντίστε να σημειώσετε τα εξής στοιχεία:

  • ημερομηνία και τόπο του ατυχήματος
  • λεπτομερή στοιχεία για τυχόν τραυματισμούς, υλικές ζημιές και μάρτυρες (βεβαιωθείτε ότι σημειώσατε τα στοιχεία επικοινωνίας τους)
  • στοιχεία επικοινωνίας του άλλου οδηγού (όνομα, διεύθυνση, αριθμό τηλεφώνου)
  • στοιχεία της ασφαλιστικής εταιρείας του άλλου οδηγού (και αριθμό συμβολαίου)
  • στοιχεία για το όχημα του άλλου οδηγού (αριθμό κυκλοφορίας, χώρα ταξινόμησης, μάρκα και τύπο – και τα ίδια στοιχεία για τυχόν ρυμουλκούμενα)
  • στοιχεία επικοινωνίας των αστυνομικών αρχών στις οποίες αναφέρθηκε το ατύχημα
  • συνθήκες του ατυχήματος

Αν εσείς και ο άλλος οδηγός συμφωνείτε σχετικά με τις συνθήκες του ατυχήματος, θα πρέπει να υπογράψετε σχετική δήλωση. Με τον τρόπο αυτό διευκολύνεται ο διακανονισμός των ασφαλιστικών απαιτήσεων.

Μην παραδεχθείτε ευθύνη

Μην ξεχνάτε ότι δεν πρέπει να παραδεχθείτε ευθύνη. Επίσης, πρέπει να υπογράψετε την έκθεση ατυχήματος μόνο αν την κατανοείτε πλήρως.

Σε περίπτωση που δεν συμφωνείτε, ο ασφαλιστής σας θα προβεί σε διακανονισμό της διαφοράς με τον ασφαλιστή του άλλου οδηγού. Για τον διακανονισμό, ο ασφαλιστής θα βασιστεί στην αστυνομική έκθεση, στην εκτίμηση των ζημιών ή σε άλλες πληροφορίες.

Συλλέξτε στοιχεία

Προς υποστήριξη της αξίωσής σας θα πρέπει να συλλέξετε:

  • φωτογραφίες
  • καταθέσεις μαρτύρων και/ή
  • αστυνομική έκθεση.

 

Και μην ξεχνάτε: Πρέπει να δηλώσετε το ατύχημα στην ασφαλιστική σας εταιρεία ακόμη και αν δεν επιθυμείτε να εγείρετε αξιώσεις.

Συχνές ερωτήσεις για την ασφάλεια αυτοκινήτου

Νέα για την ασφάλεια αυτοκινήτου