Τι είναι το Euro 7 – Αυστηρά στάνταρ ρύπων φέρνουν το τέλος των κινητήρων εσωτερικής καύσης

Τι είναι το Euro 7 – Αυστηρά στάνταρ ρύπων φέρνουν το τέλος των κινητήρων εσωτερικής καύσης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζει την οδηγία Euro 7 με αυστηρές προδιαγραφές για τις εκπομπές ρύπων από οχήματα, που μπορεί να σημάνουν το τέλος της εποχής της βενζίνης, του ντίζελ και των κινητήρων εσωτερικής καύσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και αυτό προκαλεί την έντονη αντίδραση των αυτοκινητοβιομηχανιών.

Η νέα οδηγία, που είναι μέρος της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας (Green Deal) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα φέρει αυστηρότερα πρότυπα για τις επιτρεπόμενες εκπομπές ρύπων από όλα τα βενζινοκίνητα και πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα, ημιφορτηγά, φορτηγά και λεωφορεία. Ο στόχος είναι όλα αυτά τα οχήματα να είναι «καθαρά» καθ ‘όλη τη διάρκεια ζωής τους, ώστε η ΕΕ να επιτύχει τους στόχους εκπομπών που έχει θέσει το Green Deal δηλαδή να γίνει η Ευρώπη κλιματικά ουδέτερη ως το 2050. Όμως, αν τα στάνταρ της τελικής οδηγίας παραμείνουν τόσο αυστηρά όσο προτείνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αυτό θα οδηγήσει στην έμμεση κατάργηση των κινητήρων εσωτερικής καύσης από το 2025, όταν δηλαδή θα τεθεί σε ισχύ η οδηγία.

Η οδηγία Euro 7 είναι ακόμη υπό συζήτηση και οι προδιαγραφές υπό διαπραγμάτευση, αλλά η προοπτική της εφαρμογής αυτής της νέας οδηγίας έχει ήδη δημιουργήσει έντονη ανησυχία στις αυτοκινητοβιομηχανίες και σχετιζόμενους φορείς, όπως η Ένωση Μηχανολόγων της Γερμανίας (VDMA), που εκφράζουν διάφορα επιχειρήματα ουσιαστικά κατά της αυστηροποίησης των προδιαγραφών για τους ρύπους.

«Η υποχρέωση ότι τα νέα οχήματα στην Ευρώπη πρέπει να είναι πρακτικά απαλλαγμένα από εκπομπές από το 2025 και μετά θα ήταν οικολογική, οικονομική και τεχνολογική παρέκκλιση. Οι προτάσεις για τον κανονισμό Euro 7 που συζητήθηκαν μέχρι στιγμής θέτουν σε κίνδυνο τις αλυσίδες της βιομηχανίας πέρα ​​από την αυτοκινητοβιομηχανία, οδηγώντας σε de facto απαγόρευση των αυτοκινήτων και των φορτηγών που κινούνται αποκλειστικά από κινητήρες εσωτερικής καύσης. Η Ευρώπη δεν μπορεί να το αντέξει αυτό», επισήμανε σε ανακοίνωσή της η VDMA.

Η γερμανική ένωση (αλλά όπως φαίνεται και η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία) διαφωνεί με τη θέση της ΕΕ ότι η έλευση των e-fuels δε θα σημάνει το τέλος των κινητήρων εσωτερικής καύσης και ότι αυτοί θα συνεχίσουν να έχουν ρόλο στη μετάβαση προς τις πράσινες μεταφορές.

Τι είναι τα e-fuels

Τα e-fuels, όπως το υγρό υδρογόνο, μπορούν να δημιουργηθούν από ηλεκτρική ενέργεια που παρέχεται από ανανεώσιμες πηγές, προσφέροντας μια πράσινη εναλλακτική λύση έναντι των ορυκτών καυσίμων. Ωστόσο, αυτά τα συνθετικά καύσιμα έχουν σήμερα πολύ υψηλότερο κόστος παραγωγής και απαιτούν μεγάλες ποσότητες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας να είναι ουδέτερες από τον άνθρακα.

Ο Frans Timmermans, ο ολλανδός αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επικεφαλής της ΕΕ για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, δήλωσε ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν σε διάλογο με την αυτοκινητοβιομηχανία, αλλά τόνισε ότι δε θα αποφύγει «δύσκολα θέματα και δύσκολες αποφάσεις».

«Γνωρίζετε ότι η αυτοκινητοβιομηχανία ξεκινά λέγοντας ότι είναι αδύνατο και, τελικά, συμμορφώνεται. Αλλά δεν το παίρνω αυτό ως πρότυπο για τις διαπραγματεύσεις μου τώρα επειδή πρέπει να ακούσουμε τις αυτοκινητοβιομηχανίες πρέπει να ακούσουμε τα επιχειρήματά τους», είπε χαρακτηριστικά.  Ο Timmermans αναγνώρισε τον κρίσιμο ρόλο της κατασκευής αυτοκινήτων για την ευρωπαϊκή οικονομία, αλλά είπε ότι η βιομηχανία πρέπει τώρα να κινηθεί προς ηλεκτρικά οχήματα και τη χρήση υδρογόνου για βαρύτερες μεταφορές.  «Ξέρω ότι υπάρχει πολλή νευρικότητα. Θα κάνουμε αυτόν τον διάλογο με τη βιομηχανία, αλλά δεν μπορούμε να περιμένουμε μέχρι το 2029 για περαιτέρω μείωση των εκπομπών μας», ξεκαθάρισε.

Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων διαφωνούν

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA) λέει ότι τα σενάρια που προτείνονται δεν είναι τεχνικά εφικτά προς το παρόν, ιδίως επειδή τα αυστηρά όρια εκπομπών πρέπει να τηρούνται ακόμη και σε ακραίες συνθήκες οδήγησης, όπως όταν κινείται κανείς σε ανηφορικούς δρόμους βουνών ή σε ακραίες χειμερινές συνθήκες. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι «οι στόχοι που θα θέσουν οι κατασκευαστές πρέπει να είναι πολύ χαμηλότεροι από τα καθορισμένα όρια», δήλωσε εκπρόσωπος της ACEA.

«Αντί να ανακοινώνουμε απαγορεύσεις για τους κινητήρες εσωτερικής καύσης βραχυπρόθεσμα, αυτό που χρειάζεται ο κλάδος επειγόντως είναι μια ισχυρή πολιτική δέσμευση για τη θέσπιση όλων των δυνατοτήτων για τη μετάβαση στην κινητικότητα μηδενικών εκπομπών – όπως η υποδομή φόρτισης και τα κίνητρα», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Ανησυχούν και οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες

Η BMW δήλωσε στo EURACTIV ότι οι «αποδοτικοί» κινητήρες εσωτερικής καύσης θα συνεχίσουν να διαδραματίζουν «κεντρικό ρόλο» για ορισμένους πελάτες, όπως εκείνους που ζουν σε αγροτικές περιοχές χωρίς εύκολη πρόσβαση στην υποδομή φόρτισης.

Η εταιρεία εξέφρασε την ανησυχία ότι το Euro 7 θα καθορίσει παραμέτρους εκπομπών που δεν μπορούν να επιτευχθούν τεχνικά σε κάθε οδηγική κατάσταση, με αποτέλεσμα την έμμεση απαγόρευση των κινητήρων βενζίνης και πετρελαίου.

«Μια περαιτέρω εξέλιξη προς το Euro 7 πρέπει να γίνει με αίσθηση αναλογίας και να υπάρχει μια ισορροπημένη σχέση κόστους-οφέλους».

Και η Mercedes-Benz εξέφρασε την αντίθεσή της στην έμμεση απαγόρευση των κινητήρων εσωτερικής καύσης. «Ο μετασχηματισμός σε κινητικότητα χωρίς εκπομπές απαιτεί χρόνο και πραγματοποιείται ήδη σήμερα μέσω επιδοτήσεων για αγοραστές και αλλά και για εταιρείες υποδομών φόρτισης. Από την άποψή μας, τα σενάρια που συζητούνται επί του παρόντος δεν είναι τεχνικά εφικτά», είπε η εταιρεία στο EURACTIV.

Η Volkswagen, μία από τις κορυφαίες μάρκες αυτοκινήτων στον κόσμο, σε δήλωση προς το EURACTIV επισήμανε ότι οι προτάσεις για τα επιτρεπτά όρια ρύπων στο Euro 7 ουσιαστικά θα αυξήσουν την τιμή των οχημάτων.

«Τα σενάρια του Euro 7 που συζητήθηκαν θα ήταν δυνατά μόνο με κορυφαία τεχνικά μέτρα είναι πολύ δαπανηρά. Η προσθήκη υβριδικών συστημάτων θα έκανε τα περισσότερα οχήματα πολύ πιο ακριβά ενώ στο ιδιαίτερα ευαίσθητο τμήμα των μικρών αυτοκινήτων, η επιβάρυνση δε θα είναι πλέον αποδεκτή για πολλούς πελάτες».

Η θέση της ΕΕ για καθαρότερο αέρα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λέει ότι προσπαθεί να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητα της αυτοκινητοβιομηχανίας προστατεύοντας όμως την υγεία των πολιτών και το περιβάλλον. Άλλωστε η οδηγία Euro 7 είναι ακόμα υπό συζήτηση (έχει οριστεί προθεσμία για το τέλος του 2021) και θα αρχίσει να εφαρμόζεται από το 2025 και μετά.

«Η Επιτροπή αξιολογεί προσεκτικά διάφορα σενάρια αυστηρότητας εκπομπών και θα εξισορροπήσει τις εκπομπές που εξοικονομούνται με το επιπλέον κόστος που απαιτείται για την επίτευξή τους. Είναι πιο πιθανό ότι οι κινητήρες εσωτερικής καύσης θα παύσουν να υπάρχουν εάν δεν ληφθούν εναρμονισμένα μέτρα για να τους καταστήσουν λιγότερο ρυπογόνους», δήλωσε ένας ευρωπαϊκός αξιωματούχος, επισημαίνοντας μάλιστα ότι πολλές πόλεις της ΕΕ έχουν ήδη απαγορεύσει την κίνηση των οχημάτων με κινητήρες βενζίνης ή πετρελαίου με σκοπό τη βελτίωση του αέρα αλλά και την προστασία των πολιτών.

Συχνές ερωτήσεις για την ασφάλεια αυτοκινήτου

Νέα για την ασφάλεια αυτοκινήτου