Πρόστιμα 150 ευρώ από 1η Οκτωβρίου μέσω TaxisNet για αυτοκίνητα και μηχανές που δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ

Πρόστιμα 150 ευρώ από 1η Οκτωβρίου μέσω TaxisNet για αυτοκίνητα και μηχανές που δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ

Βαριά πρόστιμα έρχονται, από 1η Οκτωβρίου, στους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων, μοτοσυκλετών και άλλων οχημάτων, που δεν έχουν περάσει τα οχήματά τους από τεχνικό έλεγχο σε κάποιο ΚΤΕΟ. Κι αυτό γιατί, από την 1η Οκτωβρίου 2018, ξεκινούν οι ηλεκτρονικές διασταυρώσεις για τον εντοπισμό όλων των οχημάτων που δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι υπάρχει προθεσμία τριών εβδομάδων για να αποφύγουν το νέο πρόστιμο των 150 ευρώ, όσοι παρέλειψαν να  περάσουν από τεχνικό έλεγχο στα ΚΤΕΟ της χώρας.

Τι προβλέπει ο νόμος 4530/2018

Συγκεκριμένα, από την 1η Οκτώβρη τίθεται σε ισχύ ο νόμος 4530/2018, ο οποίος απλοποιεί τη διαδικασία εντοπισμού όσων δεν έχουν περάσει τα οχήματά τους από ΚΤΕΟ και προβλέπει την επιβολή και νέου εφάπαξ προστίμου μέσω του Taxisnet.

Με την εφαρμογή του νέου νόμου, εάν κάποιο όχημα δεν έχει προσκομιστεί εγκαίρως για τεχνικό έλεγχο σε ΚΤΕΟ, καταρχήν θα επιβαρυνθεί με το σύνηθες πρόστιμο που επιβάλλεται στα επιβατικά αυτοκίνητα, το οποίο για τον πρώτο μήνα καθυστέρησης είναι 16 ευρώ, για μέχρι έξι μήνες, 33 ευρώ και για πάνω από έξι μήνες, 65 ευρώ. Επιπλέον, τα οχήματα που θα εντοπιστούν ηλεκτρονικά να μην έχουν περάσει ΚΤΕΟ, θα επιβαρυνθούν με νέο πρόστιμο ύψους 150 ευρώ, που θα καταχωρηθεί απευθείας στην καρτέλα τους στο Taxis.

Ο νόμος προβλέπει ότι το πρόστιμο των 150 ευρώ θα βεβαιώνεται ταμειακά από τη φορολογική διοίκηση, που σημαίνει πως ο ιδιοκτήτης του οχήματος που παρέλειψε να το περάσει από τεχνικό έλεγχο στο ΚΤΕΟ, θα το «βλέπει» στο Taxisnet. Σημειώνεται, ότι δεν υπάρχουν διακρίσεις σε αυτοκίνητα, δίκυκλα ή φορτηγά γιατί ο νόμος αναφέρεται γενικά σε «οχήματα».

Πως θα γίνεται ο εντοπισμός των οχημάτων που δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ

Στο υπουργείο Μεταφορών υποστηρίζουν πως όλα τα ΚΤΕΟ, δημόσια και ιδιωτικά, είναι πλέον συνδεδεμένα online με τις υπηρεσίες του, οι οποίες με ένα απλό «κλικ» γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή ποιο όχημα πέρασε από ΚΤΕΟ και πότε.

Ειδικότερα, ο εντοπισμός των οχημάτων θα γίνεται μέσω ηλεκτρονικής διασταύρωσης της βάσης δεδομένων των οχημάτων που έχουν περάσει ΚΤΕΟ, η οποία υπάρχει στο υπουργείο Μεταφορών και της βάσης του υπουργείου Οικονομικών, στην οποία είναι καταγεγραμμένα όλα τα οχήματα. Η ίδια διαδικασία ακολουθήθηκε και στο θέμα των ανασφάλιστων οχημάτων.

 

Κάθε πότε περνάνε από ΚΤΕΟ τα αυτοκίνητα

Όπως είναι γνωστό, ο τεχνικός έλεγχος σε ιδιωτικά ή δημόσιο ΚΤΕΟ είναι υποχρεωτικός για όλα τα οχήματα (αυτοκίνητα και μηχανές), αρχικά σε διάστημα 4 χρόνων από την πρώτη τους κυκλοφορία και στη συνέχεια κάθε δύο χρόνια. Εξαιρούνται τα ταξί και τα βαρέα οχήματα που περνούν από ΚΤΕΟ κάθε χρόνο. Αυτός ο περιοδικός τεχνικός έλεγχος δεν είναι ελληνική πρωτοτυπία ή πατέντα, καθώς εφαρμόζεται σε πολλές ανεπτυγμένες χώρες προκειμένου τα αυτοκίνητα και οι μηχανές να κινούνται με ασφάλεια στο δρόμο.

Υπολογίζεται, ότι σήμερα ποσοστό 20% των οχημάτων που κυκλοφορούν, δηλαδή, περίπου 1 εκατομμύριο οχήματα, δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ.

Με αυτά τα δεδομένα, όπως όλα δείχνουν, προς το τέλος του Σεπτεμβρίου θα δημιουργηθούν ουρές στα ΚΤΕΟ, κυρίως από τους οδηγούς που θα προσπαθήσουν την τελευταία στιγμή να αποφύγουν το πρόστιμο.

Συχνές ερωτήσεις για την ασφάλεια αυτοκινήτου

Νέα για την ασφάλεια αυτοκινήτου