Γέμισε πλαστά ασφαλιστήρια η αγορά - Πως να ελέγξετε τη γνησιότητα του συμβολαίου σας

Γέμισε πλαστά ασφαλιστήρια η αγορά - Πως να ελέγξετε τη γνησιότητα του συμβολαίου σας

Ιδιαίτερα αυξημένος είναι ο αριθμός των πλαστών ασφαλιστηρίων αυτοκινήτων και δικύκλων στην ελληνική αγορά, με αποτέλεσμα η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος να κρούει τον κώδωνα του κινδύνουν για ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και μηχανών. Δείτε τι πρέπει να κάνετε για να μην βρεθείτε προ εκπλήξεως σε περίπτωση ελέγχου...

Σύμφωνα τον εκπρόσωπο της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας, Κώστα Μπερτσιά, που μίλησε στην ΕΡΤ, «υπάρχουν απατεώνες δυστυχώς και κάποιοι συμπολίτες μας πέφτουν θύματα αυτών των απατεώνων. Κάποιοι έχουν βρει εύκολο τρόπο να φτιάχνουν κάποια συμβόλαια, τα οποία είναι καθ’ ολοκληρίαν ψεύτικα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι απατεώνες, συνήθως, δίνουν ψεύτικα συμβόλαια, έχοντας προσαρμόσει σε αυτά στοιχεία ενός πραγματικού συμβολαίου, όπου φαίνεται η φίρμα της εταιρείας! Γι’ αυτό, καλό είναι ο ιδιοκτήτης οχήματος να προχωρά και σε ταυτοπροσωπία του ασφαλιστή, για να διαπιστώσει εάν το άτομο που παρουσιάζεται ως ασφαλιστής ανήκει στο δυναμικό της εταιρείας που αναγράφεται στο συμβόλαιο.

Πως ελέγχουμε αν η ασφάλεια του αυτοκινήτου μας είναι γνήσια

Το Κέντρο Πληροφοριών του Επικουρικού Κεφαλαίου Αυτοκινήτων, το οποίο συγκεντρώνει σύμφωνα με το νόμο τα στοιχεία των ασφαλισμένων οχημάτων στη χώρα μας, έχει δημιουργήσει ηλεκτρονική εφαρμογή, που δίνει στους πολίτες τη δυνατότητα να ελέγξουν άμεσα αν το όχημά τους είναι ασφαλισμένο.

Ετσι, για να προφυλαχθούν οι ιδιοκτήτες ΙΧ από τους απατεώνες, μπορούν να μπαίνουν στην εφαρμογή του Επικουρικού Κεφαλαίου, όπου με την πινακίδα και τον ΑΦΜ τους έχουν τη δυνατότητα να δουν εάν πραγματικά είναι ασφαλισμένοι.

Έρχεται νέο κύμα προστίμων στα ανασφάλιστα οχήματα

Την ίδια ώρα, η ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων) ολοκληρώνει τον νέο, τρίτο, κύκλο διασταυρώσεων για τον εντοπισμό όσων δεν έχουν ακόμη ασφαλίσει τα οχήματά τους και ετοιμάζει να στείλει τα σχετικά ραβασάκια στους ιδιοκτήτες. Και τα πρόστιμα είναι τσουχτερά αφού φτάνουν τα 250 ευρώ.

Ειδικότερα τα πρόστιμα για ανασφάλιστα αυτοκίνητα και δίκυκλα είναι:

  • 100 ευρώ για δίκυκλα έως 250 κυβικά εκατοστά
  • 150 ευρώ για δίκυκλα κυβισμού άνω των 250 κυβικών
  • 200 ευρώ για αυτοκίνητα έως 1.000 κυβικά
  • 250 ευρώ για τα μεγαλύτερου κυβισμού οχήματα

Ωστόσο, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί από την κυβέρνηση, δε θα επιβληθούν πρόστιμα σε ανασφάλιστους οδηγούς που κατοικούν σε περιοχές που έχουν πληγεί από ακραία καιρικά φαινόμενα.

Μία στις τρεις κλήσεις της Τροχαίας είναι για ανασφάλιστα

Αξίζει να σημειωθεί πάντως, ότι οι έλεγχοι και τα πρόστιμα φαίνονται να κάνουν τη δουλειά τους, καθώς ο αριθμός των ανασφάλιστων οχημάτων έχει μειωθεί εντυπωσιακά. Υπό την απειλή των προστίμων, ο αριθμός έπεσε από περίπου 1 εκατομμύριο σε περίπου 400.000 οχήματα.

Ωστόσο, ο αριθμός αυτός παραμένει πολύ μεγάλος, όπως άλλωστε φαίνεται και από τα στοιχεία της Τροχαίας.  Στους ελέγχους που έγιναν τη βδομάδα του Δεκαπενταύγουστου (13 – 19 Αυγούστου), διαπιστώθηκαν 1.297 παραβάσεις, εκ των οποίων οι 473 αφορούσαν ανασφάλιστα οχήματα (36% των παραβάσεων).

Τι γίνεται εάν ασφαλίσατε το αυτοκίνητο μετά τη διασταύρωση

Αν έχετε ανασφάλιστο όχημα και λάβετε ειδοποιητήριο για πρόστιμο, από την ΑΑΔΕ, θα πρέπει να δείτε επάνω πότε έγινε η διασταύρωση που έδειξε ότι το όχημα σας ανασφάλιστο.

Στην περίπτωση που το όχημα είχε ασφαλιστεί νωρίτερα από εκείνη την ημερομηνία, αλλά λάβατε ειδοποίηση για πρόστιμο, πρέπει να επικοινωνήσετε με την ασφαλιστική εταιρεία σας για να γίνουν οι αναγκαίες ενέργειες και να ακυρωθεί το πρόστιμο.

Φυσικά, αν ασφαλίσατε το αυτοκίνητο ή τη μηχανή σας μετά την ημερομηνία που έγινε η διασταύρωση, τότε το πρόστιμο θα πρέπει να πληρωθεί...

Παράδειγμα

Έρχεται στις 20 Σεπτεμβρίου ειδοποίηση από την ΑΑΔΕ για πρόστιμο σε ανασφάλιστο όχημα από διασταύρωση που έγινε στις 4 Σεπτεμβρίου. Αν ο ιδιοκτήτης ασφάλισε το όχημα στις 3 Σεπτεμβρίου, αλλά του ήρθε η ειδοποίηση (λόγω πχ. μη έγκαιρης ενημέρωσης του συστήματος), θα πρέπει να επικοινωνήσει με την ασφαλιστική εταιρεία για να ακυρωθεί το πρόστιμο. Αν, όμως, το ασφάλισε στις 14 Σεπτεμβρίου, θα πρέπει να πληρώσει το πρόστιμο, κι ας ήρθε πιο μετά η ειδοποίηση.

 

Συχνές ερωτήσεις για την ασφάλεια αυτοκινήτου

Νέα για την ασφάλεια αυτοκινήτου