Πως μας κλέβουν το αυτοκίνητο σε 30 δευτερόλεπτα με key scanner [βίντεο]

Πως μας κλέβουν το αυτοκίνητο σε 30 δευτερόλεπτα με key scanner [βίντεο]

Η τεχνολογία έχει τα καλά και τα κακά της. Ενα από τα κακά είναι ότι τα μοντέρνα ηλεκτρονικά συστήματα κλειδώματος "χωρίς κλειδί" μπορεί να είναι ευάλωτα σε hackers όπως αποδεικνύει το παρακάτω βίντεο που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο.

Στο βίντεο, που καταγράφηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2019 από κάμερα ασφαλείας σε χώρο στάθμευσης στο Thrapston της Αγγλίας, φαίνεται όλη η διαδικασία της κλοπής ενός BMW M140i. Το αυτοκίνητο ξεκλείδωσε μέσα σε λιγότερο από  30 δευτερόλεπτα με key scanner.

Σε τόσο λίγα δευτερόλεπτα και χωρίς να κάνει κάτι ιδιαίτερο, ο ληστής-hacker έσπασε το σύστημα ασφάλειας της BMW και έφυγε ανενόχλητο.

Αυτό το πέτυχε, χάρη σε μία ειδική συσκευή, το Key scanner, η οποία ανιχνεύει το σήμα από το smart key της BMW. Μόλις το εντοπίσει, ο ψηφιακός ληστής ανοίγει το αυτοκίνητο εύκολα, πατάει το κουμπί για να ξεκινήσει και εξαφανίζεται.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν λίγο καιρό, κυκλοφόρησε  έρευνα του γερμανικού αυτοκινητικού οργανισμού ADAC για τα «έξυπνα» κλειδιά σε 237 μοντέλα αυτοκινήτων από 30 διαφορετικούς κατασκευαστές. Σύμφωνα με την έρευνα, τα 230 από τα 237 μοντέλα ήταν ευάλωτα σε αυτό το είδος κλοπής.

Δείτε το video της ληστείας…

{"preview_thumbnail":"/sites/default/files/styles/video_embed_wysiwyg_preview/public/video_thumbnails/eYii1u7Im3E.jpg?itok=rEG8S6TV","video_url":"https://www.youtube.com/watch?v=eYii1u7Im3E","settings":{"responsive":1,"width":"854","height":"480","autoplay":0},"settings_summary":["Embedded Video (Responsive)."]}

 

Η ληστεία που βλέπουμε στο βίντεο θα μπορούσε να αποφευχθεί αν για παράδειγμα, το κλειδί ήταν σε μεγάλη απόσταση από το αυτοκίνητο ή αν ο ιδιοκτήτης είχε βάλει το κλειδί του σε μια απλή σακούλα που σταματάει τα ραδιοκύματα (faraday bag). Δείτε περισσότερα στο παρακάτω βίντεο:

{"preview_thumbnail":"/sites/default/files/styles/video_embed_wysiwyg_preview/public/video_thumbnails/WpQp4TzrvxM.jpg?itok=jttWxnRc","video_url":"https://www.youtube.com/watch?v=WpQp4TzrvxM","settings":{"responsive":1,"width":"854","height":"480","autoplay":0},"settings_summary":["Embedded Video (Responsive)."]}

Συχνές ερωτήσεις για την ασφάλεια αυτοκινήτου

Νέα για την ασφάλεια αυτοκινήτου