Πως να προστατευτούμε από τον κορονοϊό στις μετακινήσεις μας με αυτοκίνητο

Πως να προστατευτούμε από τον κορονοϊό στις μετακινήσεις μας με αυτοκίνητο

Τα μέτρα που έχουν επιβληθεί για τον κορονοϊό, και αυτά που έρχονται, έχουν περιορίσει τις μετακινήσεις μας στο ελάχιστο. Ακόμα κι έτσι όμως η χρήση του αυτοκινήτου είναι απαραίτητη σε ορισμένες περιπτώσεις. Σε αυτό το άρθρο βλέπουμε οδηγίες και προληπτικά μέτρα υγιεινής για να είμαστε ασφαλείς από τον κορονοϊό μέσα στο αυτοκίνητο.

Δεν χρειάζεται να ειπωθεί ότι το μόνο αποτελεσματικό μέτρο για να αποφύγουμε τον κορονοϊό και την νόσο COVID-19 είναι απλά να μείνουμε σπίτι ώστε να ελαχιστοποιήσουμε τις επαφές μας με άλλους ανθρώπους. Αν όμως χρειάζεται να μετακινηθούμε με το αυτοκίνητό μας, τοτε πρέπει να θυμόμαστε ότι το αυτοκίνητο δεν είναι κινητή μονάδα απομόνωσης, αλλά εγκυμονεί κινδύνους. Ειδικότερα:

Δεν πρέπει να μοιραζόμαστε το αυτοκίνητο μας με κανέναν άλλο. Αν αυτό δεν γίνεται, βεβαιωνόμαστε ότι ο συνεπιβάτης μας δεν έχει συμπτώματα πνευμονίας ή βήχα.

Χρησιμοποιούμε πάντα μάσκα προσώπου και γάντια, τόσο ο οδηγός όσο και όλοι οι συνεπιβάτες.  Ακόμη και μια απλή μάσκα προσώπου μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μόλυνσης.

Αν έχουμε επιβάτες που δεν γνωρίζουμε καλά, κρατάμε τα στοιχεία επικοινωνίας τους, ώστε να μπορούμε να τους ειδοποιήσουμε αν τυχόν ανακαλύψουμε ότι μολυνθήκαμε.

Αερίζουμε καλά το αυτοκίνητό μας, ή κρατάμε τα παράθυρα ανοιχτά.

Αν ταξιδεύουμε με επιβάτες που έχουν έρθει σε επαφή με μολυσμένο άτομο, παίρνουμε επιπλέον προστατευτικά μέτρα. Μια κλασική μάσκα από ύφασμα δεν προστατεύει αυτόν που τη φορά από τον ιό, αλλά ίσως μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο του να μολύνει άλλους.
Για ολική προστασία, χρειάζεστε αναπνευστήρες κατηγορίας FFP3.

Απολυμαίνουμε όλες τις επιφάνειες που αγγίζουμε πριν και μετά το ταξίδι, ειδικά εάν μοιραζόμαστε το αυτοκίνητο με κάποιον ή εάν ταξιδέψουμε μαζί του.

Σημαντική είναι η απολύμανση του τιμονιού, του επιλογέα ταχυτήτων, του χειρόφρενου, των χειρολαβών στις πόρτες, των χειριστηρίων του ηχοσυστήματος.

Επίσης, πρέπει να απολυμαίνουμε τους διακόπτες στην «κολόνα» του τιμονιού (φλας και υαλοκαθαριστήρες, cruise control κλπ), τα υποβραχιόνια, τους διακόπτες ρύθμισης των καθισμάτων, τα πλαίσια των θυρών και τις εξωτερικές τους χειρολαβές, καθώς και τη χειρολαβή του πορτμπαγκάζ.

Τις παραπάνω συμβουλές πρέπει να ακολουθούν ακόμη πιο πιστά οι οδηγοί ταξί και άλλοι οδηγοί που μετακινούν επιβάτες, π.χ. στα λεωφορεία.

Για καθαρισμό και απολύμανση, μπορούμε να χρησιμοποιούμε προϊόντα καθαρισμού που ήδη υπάρχουν στο σπίτι.

Αυτά είναι το διάλυμα αλκοόλης με περιεκτικότητα τουλάχιστον 70% όπως και η ισοπροπυλική αλκοόλη (γνωστή και ως οινόπνευμα 99,5%). Αυτό το διάλυμα χρησιμοποιούν οι κατασκευαστές αυτοκινήτων και τα συνεργεία για την απολύμανση εξαρτημάτων.

Επίσης μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οινόπνευμα προκειμένου να σκουπίσουμε τις επενδύσεις των καθισμάτων καθώς και άλλες μαλακές επιφάνειες του αυτοκινήτου.

Θα πρέπει, ωστόσο, να μην χρησιμοποιήσουμε μεγάλη ποσότητα για να αποφύγουμε την απορρόφησή του.

Το αλκοόλ υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν επηρεάζει το δέρμα και τη δερματίνη όμως η υπερβολική χρήση του μπορεί να ξεβάψει το υλικό.

Σε καμιά περίπτωση, δεν χρησιμοποιούμε υπεροξείδιο του υδρογόνου (οξυζενέ), γιατί θα βλάψει τις επιφάνειες του αυτοκινήτου.

Μέτρα προφύλαξης από τον κορονοϊό στα βενζινάδικα

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται και στις συνθήκες υγιεινής στα πρατήρια βενζίνης.

Όσο είμαστε στο πρατήριο φοράμε μάσκα και γάντια μιας χρήσης που αμέσως μετά θα πετάξουμε στον κάδο.

Ελαχιστοποιούμε την επαφή με το προσωπικό και επιλέγουμε ένα σταθμό πληρωμής με self service εάν γίνεται.

Πληρώνουμε με κάρτα ανέπαφα ή με κινητό τηλέφωνο. Ποτέ με χαρτονομίσματα.

Προτιμάμε πρατήρια που επιτρέπουν να χρησιμοποιήσουμε ανέπαφες μεθόδους πληρωμής απευθείας στην αντλία, ώστε να μην χρειαστεί να μπούμε μέσα στο κατάστημα.

Αφού βάλουμε καύσιμο στο αυτοκίνητό, πλένουμε αμέσως τα χέρια ή τα απολυμαίνουμε με ειδικό διάλυμα.

Συχνές ερωτήσεις για την ασφάλεια αυτοκινήτου

Νέα για την ασφάλεια αυτοκινήτου