Τι πρόστιμο πληρώνεις για ανασφάλιστο αυτοκίνητο

Τι πρόστιμο πληρώνεις για ανασφάλιστο αυτοκίνητο

Βαριά πρόστιμα περιμένουν τους οδηγούς ανασφάλιστων αυτοκινήτων, αφού το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων κάνει  ηλεκτρονική διασταύρωση των στοιχείων και στέλνει τα σχετικά «ραβασάκια».

Οι ασφαλιστικές εταιρίες προειδοποιούν επίσης τους οδηγούς ανασφάλιστων οχημάτων με βαριά πρόστιμα. Δικαίως γιατί εάν είσαι οδηγός αυτοκινήτου και δεν είναι ασφαλισμένο το αυτοκίνητό σου  θα λάβεις ένα πρόστιμο 250 € στο σπίτι.

Δεν έχει σημασία εάν το χρησιμοποιείς ή εάν είναι κλεισμένο σε ένα γκαράζ. Εφόσον το αυτοκίνητο έχει πινακίδες, πρέπει ανά πάσα στιγμή να είναι ασφαλισμένο.

Είναι προφανές ότι  οι ασφαλιστικές έχουν λόγο να θέλουν τον κόσμο ασφαλισμένο. Αυτό που δεν αντιλαμβάνονται πολλοί καταναλωτές (περίπου 700.000 βάσει των πιο πρόσφατων εκτιμήσεων) είναι ότι η ασφάλιση συμφέρει εκείνους περισσότερο από ό,τι τις εταιρίες.

Η ασφάλιση του αυτοκινήτου – το κόστος της οποίας  παρεμπιπτόντως έχει μειωθεί έως και 40% χάρη στις online εταιρίες – σου εξοικονομεί χρόνο, χρήμα και άγχος. Εάν τρακάρεις και χτυπήσεις έναν άνθρωπο ή καταστρέψεις ξένη περιουσία, το ύψος της αποζημίωσης μπορεί να φτάσει το ένα εκατομμύριο ευρώ. Ναι, θα επέμβει το Επικουρικό Κεφάλαιο για λογαριασμό σου αλλά μη νομίζεις ότι θα την γλυτώσεις απλά. Ασφαλίζοντας το αυτοκίνητο σου, είσαι εξασφαλισμένος ότι εάν συμβεί κάτι, η εταιρία σου θα αναλάβει το κόστος της αποζημίωσης.

ανασφαλιστο αυτοκίνητο
Εάν μείνει το αυτοκίνητό σου και χρειάζεσαι Οδική βοήθεια, υπολόγισε περίπου 100 €. Εάν σπάσει τζάμι και δεν έχεις κάλυψη για κρύσταλλα, το κόστος μπορεί να φτάσει τα 300 €. Εάν πάλι χρειαστείς δικηγόρο, υπολόγισε γύρω στα  6.000 €.

Ενώ εάν έχεις ασφάλεια, το μέσο ετήσιο συμβόλαιο  με όλες τις παραπάνω καλύψεις θα σου κοστίσει περίπου 200 €.

Εάν όλα αυτά δε σε πείθουν και λάβεις το πρόστιμο, έχεις 8 ημέρες διορία να ασφαλίσεις το αυτοκίνητο και να πληρώσεις το παράβολο. Εάν δεν προλάβεις  ή εάν σε σταματήσει η τροχαία για έλεγχο, θα αναγκαστείς να πληρώσεις άλλα 500 € (σύνολο 750 €) και θα σου αφαιρεθούν οι πινακίδες για 10 ημέρες έως 6 μήνες.   Επειδή η διασταύρωση στοιχείων είναι πλέον θέμα χρόνου, οι επιλογές σου είναι οι εξής δύο

  • ή ασφαλίζεσαι για 200 €
  • ή παίρνεις το ρίσκο και πληρώνεις τουλάχιστον 250 € πρόστιμο.

Tips
Κατά μέσο όρο, όσοι κάνουν έρευνα αγοράς εξοικονομούν άλλα 50 €.
Πολλές εταιρίες (όπως η Hellas  Direct) σου επιτρέπουν να πληρώνεις με τη μέρα ή το μήνα και άρα λειτουργούν λίγο πιο φιλικά για το πορτοφόλι σου.

Συχνές ερωτήσεις για την ασφάλεια αυτοκινήτου

Νέα για την ασφάλεια αυτοκινήτου